Rudi Tukkers (58) heeft naar eigen zeggen een 'droombaan' als machine-operator bij maaltijdenproducent Bonfait in zijn geboorteplaats Denekamp. Daar komt plotseling verandering in, als hij bij een bedrijfsongeval zijn pink en een deel van de handpalm verliest. "Mijn werkgever heeft er alles aan gedaan om mij in dienst te houden, maar dat lukte helaas niet." Rudi raakt niet alleen de functie van zijn hand, maar ook zijn baan kwijt. "Ik wist echt niet wat ik moest doen. Ja, revalideren. Maar veel verder kijken dan dat, durfde ik niet."
Tijdens het revalidatietraject bij Roessingh in Enschede komt Rudi in contact met werkcoach Edwin Magermans. "Edwin heeft veel voor mij betekend. Hij ging met mij op zoek naar wat ik nog wél kan, in plaats van wat niet (meer) lukt." Bij Roessingh raakt Rudi ook geïnspireerd door verhalen van andere revalidanten. "Met name de problemen waar zij tegenaan lopen bij terugkeer op de arbeidsmarkt, dat liet me niet meer los. Ik dacht: hier moet ik iets mee."
Revalideren na een ernstige ziekte of ongeval is zwaar. Maar de weg daarna is minstens zo lastig. In de RTV Oost-serie Ongekend Talent! volgen we mensen die vechten voor terugkeer in de maatschappij. Zij vertellen over de impact van het noodlot dat hen trof en hoe ze de draad weer oppakken. Werk blijkt een heel belangrijke pijler van geluk en waardering, maar is ineens niet meer vanzelfsprekend.
Rudi krijgt een stageplek bij kringloopbedrijf De Beurs in Oldenzaal. Daar gaan hem de ogen open. "Kringloopbedrijven strijken veel geld op voor het aannemen van mensen met een 'rugzakje', maar doen veel te weinig om hen te begeleiden."
Rudi besluit zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij start zijn eigen kringloopwinkel genaamd Puur Geluk in Ootmarsum en neemt mensen aan met een 'rugzakje'. "Het zijn mensen die prima werk doen; je moet ze alleen wel goed begeleiden. En daar schort het bij veel andere kringloopbedrijven aan."
"Ik heb mijn eigen methodes ontwikkeld om de vinger aan de pols te houden. Zo kunnen mijn medewerkers met smileys duidelijk maken hoe ze zich voelen. Je moet hen echt tegemoet treden en bij de hand nemen. Maar als je dan ziet hoe mensen hier opbloeien en hun talenten ontwikkelen, dan maakt me dat zo blij. Inderdaad: puur geluk! Voor hen én voor mij!"
Rudi's succesvolle aanpak is zelfs het koningshuis opgevallen: hij mocht lunchen met het koningspaar. "Daar mag ik weinig over vertellen, die boodschap krijg je duidelijk mee." Maar hij verklapt wel dat koningin Máxima heel geïnteresseerd was en zelfs meedacht over zijn bedrijf. "Ze gaf me een paar waardevolle tips voor de toekomst."
Het leven lacht Rudi weer volop toe. Toch zit er ook een scherp randje aan zijn succes. "Ik kreeg aanvankelijk veel tegenwerking bij mijn bedrijf, werd met scheve ogen aangekeken: 'Waar doet ie het van?' Het klopt dat ik dit zonder een riante letselschadevergoeding nooit had kunnen doen. Daar ben ik mijn oude werkgever ook heel dankbaar voor. Tegelijkertijd heb ik dat geld rechtmatig verkregen én wil ik er iets goeds mee doen."
"Ik merk dagelijks in mijn bedrijf hoezeer ik mensen die wat hulp nodig hebben weer een fijne werkplek kan bieden. En precies daar doe ik het voor. Ik heb van mijn eigen beperking een kans weten te maken. Voor mezelf én inmiddels ook voor anderen. Dat laat ik me niet afpakken. Ik ga het uitbouwen, met de tips van Máxima", voegt hij er met een knipoog aan toe.